Om meg

Bildet mitt
I det gylne tiåret - over 60, pensjonert lærer, gift, 3 voksne barn, bor med Timmy som er en gammel hund på 13 år, ei katt ved navn Mona 14 år. Og ikke minst samme gubbe gjennom 35 år. :) Livsmotto: "Ta en dag om gangen". Vær takknemlig for det du har.

torsdag 29. november 2012

Bange anelser

Dagen derpå.

Det kan se ut som jeg mollkoser meg på en vanlig torsdag ettermiddag, men det er heller litt trøstespising. I går var jeg så optimistisk og tenkte at dette går veien. Vi beholder nok skolen vår.

I dag sto pessimisten i døra:
Hva om det bare er et spill for galleriet? Noen har sannsynligvis kjent til rapporten mye, mye lengre enn den gjengse innbygger i Balsfjord. De har sikkert hatt god tid til å finregne på de ulike alternativene for skoler som kan legges ned, flyttes, bygges ut etc. etc. Så har de satt opp de ulike alternativene mot hverandre og sett på ulemper og fordeler. 

Og konklusjonen har blitt: Legg ned de skolene der elevene får kortest reisetid. Det er Nordkjosbotn barne- og ungdomsskole og Malangseidet skole 1-7. 

Er det lagt lokk på de politiske (?) prosessene der debatten er uteblitt, fordi man ikke ønsker debatt om denne touchy saken? Jeg NEKTER å tro det, i demokratiets navn! Siterer han Røkke: Je er forbanna. Hvor mange har fått beskjed om å holde kjeft? I lojalitetens navn. Det kan man lure på. :/

Grunnen til at jeg er mer pessimistisk i dag, er at jeg ikke fikk med meg at rådmannen svarte følgende, på spørsmål om det er lagt inn skolenedleggelse i budsjettet for neste år: Nei, men det er TATT HØYDE FOR for skolestrukturendring i neste års budsjett.

Jeg datt fra himmel til helvete over natta. Er det bare spill for galleriet, alt sammen? Berolige befolkningen så man ikke blir så opprørt og engasjert? 

Jeg tror fortsatt på rådmannens oppriktige ønske og forståelse for å bevare skolestrukturen. Det er jo han som har ansvar for økonomien, Balsfjords pengesekk. Alle som har ei pengebok vet jo at man ikke kan bruke mer enn man har. Da går det på ræva, før eller siden. Og vi har en flink og dyktig rådmann i kommunen vår, det vet jeg. Jeg har møtt ham mange ganger og han har mange gode sider. Og  han er som jeg; løsningsorientert. Han er heller ikke redd for å si at han tar feil. Og slikt har jeg stor respekt for. En annen ting er at hans jobb er å utrede saker som politikerne ber ham om.  Så politikerne er nøkkelen her. Det er dem vi må forsøke å påvirke i denne saken.

Jeg vil at vi skal snu alle steiner og sjekke budsjett, utgifter og drift. Det må jo være mulig å spare ved litt god vilje annet enn å legge ned?

Likevel; idag er jeg mismodig og deppa. Men i morgen; da har jeg rista dette av meg - og er klar igjen. Det står jo om jobbene våre og hvor ungene/ungdommene i Nordkjosbotn og Malangseidet skal gå på skole.


Take care! Eller som de sier det på balsfjordsk: Bry dæ!

Eva Annie

onsdag 28. november 2012

Farmen/skolene i Balsfjord = Hvem skal ut?

Hvem skal ut, jeg eller Knut?

I dag har det vært folkemøte på Rådhuset om framtidig skolestruktur i Balsfjord. 

Nedleggingsspøkelset har kommet og skremt oss på nytt. Nå er det to år siden sist, og det er med tungt hjerte og vondt i magen at foreldre, lærere, elever og lokalsamfunn igjen ruster seg til kamp rett før jul, med en kort høringsfrist hengende over oss.

Jeg synes redegjørelsen fra rådmannen og den innleide  "utrederen" var helt grei. Og det var utrolig godt å høre at de kjenner på hvor vondt og opprivende det er, for alle de berørte, at dette med skolenedleggelser på nytt er brakt på banen pga. kommuneøkonomien.

Mange av oss følger med på Farmen på Tv2, der det stemmes ut den ene deltakeren etter den andre for hver uke. Det er intriger, baksnakking, klikker og konflikter i forkant av denne interne avstemminga. Så blir det kamp der den svakeste eller mest uheldige må forlate Farmen.

Sånn vil ikke bygdene og skolene i Balsfjord ha det denne gangen. Det er unison enighet om at vi vil bevare skolestrukturen som den er, i hele kommunen. Det er uansett om man spør pensjonister, elever, foreldre, ungdommer eller tilfeldige folk i kommunen. Man ønsker ingen skoler lagt ned, fordi det er verdifullt å ha skolen i nærmiljøet i alle bygdene. Og det vil bli altfor lang skolevei for de aller fleste, hvis skoler slås sammen. Og jeg må bare framsnakke flotte, nydelige Ylva Maria Aas Velva på 17 år som har starta ei facebookgruppe der man kan skrive under mot skolenedleggelser i Balsfjord. Hun vektlegger betydninga av samhold på tvers av bygder og skolekretser. (Man må jo bare bli varm om hjertet når en tidligere elev på skolen vår tar så klare standpunkt på denne måten og fronter dem på en så positiv måte.) 


Vi gir oss ikke uten kamp, selv om vi er slitne av å møte det skumle nedleggingsspøkelset på nytt. 

Det var godt å føle engasjementet og høre på innspillene fra de som hadde møtt opp. Ingen tvil, vi er klare! Her skal ingen skoler legges ned, uten at vi har sagt fra. Alle stemmer teller, alle må bry seg. 

For oss lærere er det alvorlig, for det innebærer at flere av oss kan stå uten jobb til høsten. Da må en bare ta pikkpakket med seg å flytte. Hvem skal ut, jeg eller Knut? 

Ille er det for elevene og foreldrene, mye usikkerhet og ubesvarte spørsmål. Og for omdømmet til Balsfjord kommune. Som en av foreldrene på møtet sa det: Hvis skolen er borte der jeg vil bosette meg, hvem vil da flytte hit?


På møtet rakk jeg å strikke litt på sokker til en ufødt kåfjording. Nå før jul må man produsere gaver i hvert ledige øyeblikk. (Og så tenker jeg bedre når jeg strikker.) De små sokkene kan ellers stå som symbol for framtidas små innbyggere i vår vakre perle på jord.

Rådmannen avsluttet møtet med å oppfordre alle innbyggerne til å selge Balsfjord kommune til alle som kunne tenke seg å flytte hit. Snakk positivt om kommunen, fortell om alt som er bra her, hvor fint det er å bo her, hvor gode skolene er... Jeg syns det var godt å høre, for det er jo akkurat det vi må gjøre. MEN, da må vi jo få beholde skolene våre sånn som de er i dag. :-)

Vennlig ettermiddagshilsen fra Eva Annie

(Del gjerne innlegget på facebook. Vi må alle engasjere oss der vi bor, alt vi klarer. Vær med og påvirk kommunestyret og de representantene du kjenner. De MÅ ta innbyggerne/velgerne sine på alvor.)