Om meg

Bildet mitt
I det gylne tiåret - over 60, pensjonert lærer, gift, 3 voksne barn, bor med Timmy som er en gammel hund på 13 år, ei katt ved navn Mona 14 år. Og ikke minst samme gubbe gjennom 35 år. :) Livsmotto: "Ta en dag om gangen". Vær takknemlig for det du har.

torsdag 2. februar 2012

What happens if you don`t sleep enough? Søvnmangel!

For my american friends: Under the norwegian text I`ll try to "translate" a bit of this text to english. :-)




Heisan! Jeg fortsetter med litt norsk/engelsk i innleggene mine. Det har blitt lite skriving på bloggen i det siste, av flere grunner. Først og fremst pga. at vi har den travleste tida på gården akkurat nå. 




Å ønske nytt liv til gården koster mye tid, oppmerksomhet, krefter, nattesøvn m.m. Jeg oppdaget plutselig at enkelte ting blir kraftig nedprioritert/neglisjert: Bl.a. overskudd til å sminke seg om morgenen. Jeg burde selvfølgelig gjøre det, en siste lille finish før jeg møter dagen . Men jeg har ikke ork, eller tid. De ekstra minuttene, før jeg fyker ut  av døra, blir det tannpuss i stedet. 


All tid går til å gjøre det aller nødvendigste hjemme, sånt som høyst nødvendig klesvask, lage middag, husvask. Jeg merker at jeg blir ekstra sliten av rot, nå når jeg går rundt og er så trøtt hele dagen. Rydding og vasking gir overskudd, når det er GJORT vel og merke :O !
Men sminking? Nope. Grå blir gråere for å si det sånn. 


Det handler om logistikk, å følge et nøye planlagt tidsskjema fra jeg står opp 05.15 til klokken er 23 om kvelden. Og det skal ikke mye forskyving her eller der før hele kortstokken faller og lager kaos i hverdagen vår.




Det er vel mange som kjenner seg igjen i det, tenker jeg.
Og søvnmangel - det vet småbarnsforeldre og nattevakter, i alle yrker, alt om.
Hva fører søvnmangel til? Det har jeg tenkt mye på.
Selvfølgelig at man føler seg generelt sliten og uopplagt og at man hopper over enkelte tidkrevende arbeidsstykker (som sminke, "utseendeforbedring"). Man tar det første som faller ut av klesskapet og hiver på seg om morgenen.. Man dupper av på sofaen og i stoler - midt i samtaler! - faller UT av samtaler (Hæ? Hva sa du nå?), gjesper seg gjennom dagen, later som man er våken, oppgående og fullt tilregnelig. Men er det såvisst ikke. Heldigvis har ikke omgivelsene så stor interesse og tid i det daglige arbeidet at man oppdages og avsløres i altfor stor grad. Men alt man skal huske og lover å gjøre, MÅ skrives ned. Gule lapper, redningen for oss med det trette "hodet under armen og armen i bind".




Min eneste gulrot hver eneste morgen er: Neste gang jeg kan få legge hodet på puta. Bare 17 timer til. Det klarer jeg. Til slutt går man på autopilot, men man klarer alt. I hvert fall tilsynelatende. Og over en kortere tidsperiode.


Søvnmangel fører til at man blir irritert, kommer fortere i konflikter av små bagateller, gjør feil, graverende t.o.m. Ja, det er sikkert begått mord også pga. søvnmangel. (Noe jeg har en viss forståelse for..) Man kan sikkert bli voldelig av det. Uten at man skal unnskylde volden pga. det. Men dog.
Gubben og jeg har samarbeidet utrolig godt i denne slitsomme tida, merkelig nok. Vi er som en person som utfører jobben. Og midt i all travelheten i fjøset plukker vi opp små, bedårende og sjarmerende nøster  og koser med dem. Jeg tror geitekillinger må være de vakreste av alle firbente skapninger, når de er nyfødte. Vi glemmer trøttheta og slitet de få minuttene vi unner oss å kose med de små, logistikken blir borte og vi får litt ekstra belønning for det arbeidet vi gjør. Ikke i form av penger, men fordi vi er så utrolig privilegerte og heldige som får lov å jobbe så tett innpå disse flotte dyrene.




Ønsker alle dere der ute, trøtt eller misunnelsesverdig uthvilt og opplagt, en fantastisk ettermiddag! Og i morgen er det helg, - takk og pris..! :D)


Hello again! A very short translation, because lack of time. I feel very tired theese days. Mostly because of the work at our farm. Helping newborn lives out in the world, that means work, lack of sleep, constantly tierdness, little time for make-up in the morning, junk food for dinner and so on.
I get up 5.15 in the morning and fall into my bed at 23 in the evening.
Many mothers and fathers of small children recognice theese feelings and know exactly what I try to say.




What are the consequenses when you`re lack of enough sleep for a long period? You get tired, can`t consentrate in conversations, get irritated of (small?) minors, try to sleep when you can, everywhere. I`m sure you can get quite violent. Murders are committed because of lack of sleep, I quess.
My husband and I are working well together even we`re quite exhausted. Sometimes we pick up the small babygoats in the farmhouse, just to cuddle with them. They`re so adorable and cute, theese small ones. I think babygoats are the most beautiful newborn creatures in the world.




Have a wonderfull evening everone, even you`re awake or tired as me. We`ll survive, because it`s soon weekend. :-)


Eva Annie