Om meg

Bildet mitt
I det gylne tiåret - over 60, pensjonert lærer, gift, 3 voksne barn, bor med Timmy som er en gammel hund på 13 år, ei katt ved navn Mona 14 år. Og ikke minst samme gubbe gjennom 35 år. :) Livsmotto: "Ta en dag om gangen". Vær takknemlig for det du har.

mandag 22. desember 2014

Og høyt i toppen den blanke stjerne

Plast eller ekte tre; det er spørsmålet. I år har vi valgt ha ekte tre etter noen års pause. Yngstedatteren i huset fikk et plutselig astma-anfall med store pusteproblemer ei jul, og vi lurte veldig på hva det skyldtes. For sikkerhets skyld har vi kuttet ut både juletre og julesvibel. Vi har fortsatt julestjerne og det har gått helt bra.


I år var jeg innstilt på å hente plasttreet ned fra mørkeloftet, men da ble jeg møtt med protester.

Så i dag, 22. desember, har jeg, Timmy og Fame tatt oss opp til det lille granfeltet vårt og valgt ut et tre. Det er klarvær og - 15 grader og bare 20-30 cm snø på bakken. Med andre ord perfekte forhold. Hundene fikk løpe løse og storkoste seg med å snuse etter smågnagere som gjemte seg i snøen. Klokka var allerede over 1, så det var bare å komme seg ut før det ble mørkt allerede i 2-tida. Det var nydelig vintervær, der snøkrystallene glitret i snøen og himmelen i sør lyste opp. Godt for både kropp og sinn å rusle opp i skogen.


Vel oppe ble det store spørsmålet, hvilket tre? Det var bare høye trær, da mener jeg 5 meter og høyere. Jeg valgte meg ut et tre som var ca. 4 meter, passelig fyldig i toppen. Møysommelig saget jeg det først èn gang, før jeg saget av toppen; det ble ca, 2,5 meter. Det var nesten litt vemodig å felle kjempen. Jeg ble litt "indiansk" og beklaget til treet at jeg saget det ned.. Må nok gå tilbake og sage opp restene og fyre i ovnen med veden, så føles det ikke så meningsløst. Merkelig skikk det her med juletre, forresten.

Puh, slitsomt med håndkraft!


Dette lille, søte treet på ca meteren sto rett nedenfor kjempen som ble felt.

Her ligger kjempen. 

Fame utforsker området rundt granfeltet.

Slik ble det passelig lengde. Trenger bare litt "frisering".


Transporten hjemover.


Hundene kom glade og fornøyde tilbake, da det var klart til å gå ned igjen. Tre fluer i en smekk, jeg fikk trim, hundene fikk turen sin og familien har fått et fint juletre. Treet skal avklimatiseres en dag, så pynter vi det lille julaften, i morgen.

Fortsatt litt blåtime mot lyngsalpene i nord.



Så blir det spennende å se om det går bra med astmaen og om katta lar det være i fred. Og hvor lenge går det før jeg ergrer meg over granbaret som begynner å drysse. En annen ting lurer jeg på nå: Hvor i all verden har jeg lagt juletrefoten?? :)

Førjulshilsen fra Eva Annie