Om meg

Bildet mitt
I det gylne tiåret - over 60, pensjonert lærer, gift, 3 voksne barn, bor med Timmy som er en gammel hund på 13 år, ei katt ved navn Mona 14 år. Og ikke minst samme gubbe gjennom 35 år. :) Livsmotto: "Ta en dag om gangen". Vær takknemlig for det du har.

søndag 17. november 2013

Troms fylkeskommune og skolenedleggelser.



Folk i hele Troms er i sjokk, raseri og opprør over de bebudede skolenedleggelsene i den videregående skolen. Det er som et uforståelig mareritt som vi håper vi kan våkne opp fra. Hvordan er det i det hele tatt mulig å rasere et møysommelig og godtfungerende skoletilbud i den videregående skole fra Nordreisa og Skjervøy i nord til Rå videregående og Harstad i sørfylket?? Nordkjosbotn, Senja og Sjøvegan rammes også av dette. Det er ei skam at Troms-ungdommen skal rammes på dette viset. De blir satt langt tilbake i forhold til jevnaldrende i andre deler av landet. Snakk om Nordområde-satsing!!

Jeg er så sjokkert og rasende som det går an å bli og lister herved opp 10 grunner for at skolene BØR/SKAL/MÅ bestå: Rekkefølgen er umulig å rangere, alle grunnene er like viktig.

1. Hva med de elevene som allerede er begynt et studieløp, vil de få fullføre det når de skal konkurrere om plasser i Tromsø med ei mye større elevgruppe? Enda verre: Elevene ved Senja videregående skole, naturbruk; når linja legges ned på Gibostad, hvor skal de dra for å gjøre ferdig utdanninga? Sørover, til Nordland? Dette fører til stor usikkerhet blant de som går på videregående i år og ikke minst alle 10.klassingene. Kravet er: La ungdommene få lov å ta den utdanningen de ønsker på den studieplassen de har nå.

2. Det er en intensjon at ungdom skal kunne dagpendle til sitt videregående skoletilbud. Dette brytes med en gang, for det sier seg selv at det blir temmelig dyrt å reise med f.eks. hurtigbåten daglig fra Harstad, Finnsnes eller Skjervøy til Tromsø.

3. Tromsøs utleiekapasitet er allerede sprengt og har stor mangel på hybler og leiligheter? Hvor i all verden skal disse bomulighetene skaffes? Stakkars foreldre som har flere barn de må skaffe husrom til.
Det er dyrt å reise bort for å gå på skole i Tromsø. Alt koster. En tidligere elev fortalte meg at når husleie og buss var betalt, hadde hun 1000 kroner å leve på til mat og andre utgifter i en måned i Tromsø. Hun byttet linje, dro heim til Nordkjosbotn og bodde hos foreldrene. Hun fikk mye bedre økonomi og trivsel på samme tid. 

4. Frafall i videregående skole. Det er brukt millioner (tipper milliarder) av kroner på å forske på og forebygge frafallprosenten i den videregående skolen. Kursing av lærere, NyGIV -undervisning i 10. klasse og videregående og mange andre tiltak er satt i gang. Alt dette blir rasert i ett eneste vedtak i Fylkesrådet. Alle vet at kort vei hjemmefra til videregående gjør det lettere  å komme seg opp om morgenen. Og foreldrene har en mye større mulighet til å følge opp sine barn når de er i nærmiljøet. Det er ikke alle som takler å reise hjemmefra når de er 16 år gamle. Hovedgrunn nr. 1 til frafall i den videregående skolen er de som bor alene på hybel, og ikke kommer seg ut av senga om morgenen og dermed får høyt fravær. Til slutt dropper de ut av skolen. All planlegging fra UDIR og anstrengelser som er gjort i ulike ledd i forhold til forbygging er bortkastet hvis skolenedleggelsene blir et faktum. Snakk om å sette skoleutviklinga i nord tilbake til steinaldernivå. 

5. Ungdommen er framtida til oss som er 50 år. De skal pleie oss, betale skatt og styre samfunnet. Hvordan skal de kunne det når utdanningsveien er gjort mye mer kronglete og vanskelig enn den hadde trengt å bli? Det kan hende vi får et høyere antall NAV-ere i denne aldergruppen enn vi hadde trengt å få, hvis alle fikk like muligheter til å utdanne seg i et yrke de selv velger. Og jeg orker nesten ikke å nevne muligheten for at flere havner i rusmisbruk, arbeidsledighet og andre sosiale problemer. Dette skal også betales for og skjøttes en gang i framtida. Regninga for dette kommer enten vi vil eller ikke.

6. Den nye regjeringa har bebudet at de setter utdanning og KUNNSKAP som en av de viktigste områdene de ønsker å satse på. Det gjelder ikke for ungdommene i Troms! Avskaff Fylkesrådet, ja hele fylkeskommunen. Det er de som har sløst bort pengene på haulause, ambisiøse økonomiske prosjekt som har endt i søksmål og erstatningssaker i millionklassen. Jfr. Troms Kraft skandalen og Troms Fylkestrafikk, samt anbudsrunder med gebyrer på 15 mill. kroner! http://www.nrk.no/nordnytt/fylkeskommunen-far-gigantbot-1.11338678
Og dette skal ungdommene våre betale for!! Uhørt og komplett urettferdig.

7. Landbruk. Vi lever av det vi dyrker i landsdelen og kan putte i munnen. Ja, vi har olje også, men den er tungfordøyelig og lite egna til å spise. Og olja tar slutt en gang. Det gjør ikke fisken i havet og dyrene og vekstene på land, om vi skjøtter dem vel og legger til rette for at folk kan drive med det. Hvordan kan vi innbille oss at noen unge ønsker å drive jordbruk, når utdanningstilbudet på Senja og i Kvæfjord legges ned? Alle pengene som er bevilget til rekruttering i landbruket er bortkastet, når utdanninga blir borte. 

8. Sentralisering. Det er helt ufattelig at Fylkesrådet mener de styrker KVALITETEN i utdanninga ved å legge ned linjer og sentralisere alt i Tromsø. Det er det rene pissprat. Det er kun økonomi og at pengene er blitt borte. Da burde de si det: Grunnen er pengemangel, ikke et forsøk på å styrke kvaliteten i utdanningstilbudet. Rasering er ordet de leter etter.
Og hvordan er de videregånde skolene i Tromsø forberedt til å ta i mot en mye større elevmasse? Har de nok ekstra klasserom og spesialrom til de praktiske skolefagene? Står det tomme rom og bare venter på å bli fylt opp? Var det noen som nevnte bedre kvalitet i utdanninga? Kvaliteten får elevene våre på skolene de går på i distriktet.

9. Kompetanse og arbeid. Vi har mange videregående skoler i Troms. Ikke så rart; vi er et langstrakt fylke. Det tilbys mange spesialiserte linjer der kompetansen er bygd opp gjennom fleire tiår. Det er TIP, Elektro, idrettsfag, hestefag, fiskeri, landbruk, byggfag, design og håndverk, helsefag, studiespesialisering, dans, musikk og drama og mye mer. Dette fins ute i distriktene ved Finnsnes, Harstad, Bardufoss, Nordkjosbotn, Olsborg, Nordreisa og Tromsø. Tenk så mye spesialkompetanse som er samlet blant lærerne som underviser der. Hva skjer med dem når de mister jobbene sine? Fører dette til større arbeidsledighet, fraflytting fra bygdene til byene, jeg bare spør. Jeg tror ikke man har sett følgene av dette. Og det er vel ikke så rart; konsekvensutredning er vel et fremmedord i Fylkesrådet.

10. I skolen møter lærerne ofte på ungdommer som har diverse utfordringer. Det kan være et vidt spekter av bl.a. funksjonshemninger, lærevansker, diagnoser som autisme eller downs syndrom, kroniske helseplager, skolevegring og ungdommer med psykiske eller sosiale vansker. Hva med disse når de må reise langt bort fra hjemstedet og klare seg selv? 



Til slutt:
Det kan ikke være samfunnsøkonomisk ansvarlig det som planlegges av Fylkesrådet. Det er rett og slett bare katastrofalt og totalt uforståelig. 

Jeg mener at Siv og Erna må gripe inn, avskaffe hele Fylkeskommunen og gi ei ekstrabevilgning over statsbusjettet på 200 millioner som må til for å opprettholde dagens skoletilbud. Gjør de det skal jeg vurdere om jeg skal stemme blått neste gang. Hadde de to damene blitt obs på hva som skjer i nord og gjort noen strakstiltak, kan det hende de slipper å drive så mye valgkamp her om 4 år. Just saying!

Del gjerne innlegget om du vil. Vi må bare kjempe og stå på for ungdommene våre. I desember avgjøres det i Fylksrådet. Vi burde beleire Tromsø den dagen med demonstrasjoner.

Eva Annie

2 kommentarer:

marita Moaksen sa...

Etter æ flytta tilbake heim har æ fullført videregående på Nordkjosbotn, som e en veldig bra skole, der man blir sett av læreran og man kjenne/veit kæm alle e, som gjør at man tørr å være sæ sjøl.. æ har fått lærling plass i kommunen, bor heime og har mulighet å spare opp pænga til æ flytte ut og har mulighet å betale sjøl :) det e heilt forferdelig om så mange linje på vollan blir lagt ned! det året i tromsø va lærerikt, men det kan ikke sammenlignes med Nordkjosbotn vgs! :)

evannies skråblikk på livet sa...

Hei Marita! Takk for din kommentar. Det har masse å si at dere unge som kjenner dette på kroppen sier fra til fylkespolitikerne. Klem fra Eva