Om meg

Bildet mitt
I det gylne tiåret - over 60, pensjonert lærer, gift, 3 voksne barn, bor med Timmy som er en gammel hund på 13 år, ei katt ved navn Mona 14 år. Og ikke minst samme gubbe gjennom 35 år. :) Livsmotto: "Ta en dag om gangen". Vær takknemlig for det du har.

mandag 30. april 2012

Tannrasp, en ny erfaring.


Forrige onsdag fikk vi besøk  fra Laksvatn Dyrlege, Ursula Schopf. Hun skulle foreta enn tannrasp av hoppa vår, Fenja. Hun fyller 10 år i mai og hadde aldri før hatt noen form for tannbehandling. Så vi var nokså spente på hvordan dette skulle gå. Det er ikke så lett å forklare en 350 kilo tung hest at dette ikke kommer til å bli noe ubehagelig.


Ursula ankom, smilende og blid, og vi tjora Fenja i stallen. Hun blei etterhvert ganske urolig og utålmodig og sto og skrapte med framfoten i golvet. Kunne formelig se at hun lurte på hva som sto på. Kommer ingen og saler på? Jeg vil ut og ri en tur!


Ursula klargjorde utstyret og forklarte nøye hva hun kom til å gjøre. Det var lærerikt å høre på, man blir aldri utlært når man har hest.
Først fikk Fenja ei beroligende sprøyte/bedøvelse. Det gikk bare noen få minutter før hodet hennes slappet av og begynte å henge litt. Vi satte på ei "tanngrime", en slags kjevelås som gjorde at Ursula kunne romstere inne i munnen på hesten uten at den klappa tennene over fingrene hennes. Det gjør utrolig vondt når en hest biter, det kan jeg skrive under på.


Det ser litt ubehagelig ut med tanngrime, men det er helt nødvendig, og vondt gjør det nok ikke.

http://www.hestekur.no/index.php?id=16 Forannevnte link forteller om hestens tenner og hvor viktig tannstell er.
Ursula fortalte at hun nylig hadde vært på et tannraspekurs i Oslo og fått viktig faglig påfyll. Hun fortalte at tannrasp kaltes tanndesign, intet mindre. Fint skal det være. :)


Ursula sjekket tennene til Fenja. Ei ubhagelig arbeidsstilling. Du skal ha god rygg for å jobbe med hest.

Så raspet hun ned skarpe kanter, så de ble fine og jevne. Det gikk utrolig fint og Fenja takla det helt flott, ingen sak å gå til tannlegen med henne. :-) Ursula opptrådte så rolig og hestevant, at det ble trygt både for hest og eier.


Til slutt fikk sønnene til Fenja også en titt inn i munnene sine og en vaksinesprøyte hver. Jeg synes det gikk utrolig bra, men så er de jo verdens kjekkeste hester også, da. (Sa myrsnipa..., he, he!)




Ha en hestlig kveld! Hest er best, uten tvil. :-)

Vennlig hilsen Eva Annie

2 kommentarer:

Siss sa...

Jeg har ikke hest selv, men har fått med meg utrolig mye informasjon om hest og hestestell gjennom mine to jenter og deres hestekjennskap. Spesielt fra Jeanette siden hun har to hester og er svært opptatt av hestens helse og velferd. Fra henne har jeg stadig hørt om hestens tenner. Oppfattet det sånn at uansett hvilke problemer du har med hesten din, så sjekk tenner først. Dette er ofte knyttet til hestens atferd. Hvis hesten blir vanskeig på noen måte, biter, sparker, kaster av rytteren, løper ut osv... så sjekk tenner. Av Jeanette fikk jeg vite at svært mange hester hadde vondt i munnen pga at de hadde "ulvetenner" . Som beskrevet som det vi har som kalles visdomstenner. Disse sitter bakerst i kjeven til hesten der det egentlig ikke skal være tenner. Når man da setter på hodelag med bitt, så kan dette være svært smertefult for hesten. Da kommer alle de andre symptomene som viser seg som atferdsproblemer. Så tannpleie på hesten er en nyttig og viktig inveserting i hestens velferd og helse. Hisen en ukyndig hesteinteressert

evannies skråblikk på livet sa...

Du har så rett i det. De hestejentene våres er ganske oppdatert på hestens helse og det er jo kjempebra. Man må tenke på hva som er best for hesten. Gjelder for hund også, derfor bruker vi sele i stedet for halsband når vi går tur. :)